Datadeling er helt sentralt for et effektivt, samordnet og digitalisert samfunn. – Viderebruk av data handler om å gi næringsliv, forskere og sivilsamfunn tilgang til informasjon på en måte som gjør at det kan brukes i nye sammenhenger, skape nye tjenester og gi økt verdiskaping, skriver Viderebruksutvalget i sin utredning.
Viderebruksutvalgetleverte sin offentlige utredning (NOU) 26. juni i år. Høringen kom ut 19. september og har frist 9. desember. I Digdir sitt høringssvar foreslår vi bl.a. at Digdir får tilsynsrollen for dataformidlingstjenester og dataaltruismeorganisasjoner.
– Digdir støtter utvalgets viktige arbeid og ønsker velkommen en helhetlig tilnærming til datadeling. Utvalgets utredning er viktig for Digdir, siden tilrettelegging for forsvarlig deling og bruk av data er en sentral del av vårt samfunnsoppdrag.
Digdir bør få tilsynsrollen
I Viderebruksutvalgets utredning, er det foreslått hvilke virksomheter som bør tildeles myndighetsroller som følger av de nye EU-regelverkene. Utvalget har imidlertid ikke foreslått hvem som bør få rollen som tilsyn for såkalte dataformidlingstjenester og dataaltruismeorganisasjoner, som henholdsvis skal etablere kommersielle og ikke-kommersielle forbindelser for datadeling. Høringsbrevet ber særlig om innspill til hvem som bør tildeles rollen som tilsyn.
– Med Digdirs solide kompetanse på forsvarlig datadeling og EU-regelverk, bør Digdir være en sterk kandidat til rollen som tilsyn for dataformidlingstjenester og dataaltruismeorganisasjoner. Vårt samfunnsoppdrag og kompetanse gjør oss også godt egnet til å oppfylle rollen som nasjonalt kompetent organ etter dataforvaltningsforordningen.
Ettersom Digdir arbeider med å sikre forsvarlig databruk i norsk forvaltning, blant annet gjennom Nasjonalt ressurssenter for deling og bruk av data, foreslår vi at Digdir tildeles denne rollen. Digdir sitter på spisskompetanse på dataforvaltningsforordningen, som etablerer disse rollene, i tillegg til at vi allerede har tilsynskompetanse gjennom Tilsynet for universell utforming av ikt (UU-tilsynet). Samlet sett har Digdir dermed kompetansen som er nødvendig for å utføre tilsynsrollen på en god måte.
Digdir støtter utvalgets vurdering av at det er hensiktsmessig å plassere begge tilsynene hos samme virksomhet. Altså ønsker Digdir rollen som tilsyn både for dataformidlingstjenester og dataaltruismeorganisasjoner.
Peker på kobling til Digitaliseringsstrategien
I sin utredning foreslår Viderebruksutvalget at det skal opprettes et nasjonalt prioriteringsråd for deling og viderebruk av offentlige data, bredt sammensatt av medlemmer fra både offentlig, privat og frivillig sektor. Digdir støtter forslaget om etablering av et prioriteringsråd. Opprettelsen av et nasjonalt prioriteringsråd for deling av data er også ett av tiltakene i den nye digitaliseringsstrategien «Fremtidens digitale Norge». Digdir vurderer disse to rådene som så overlappende i kompetanse og innhold at det bør være det samme rådet.
Prioriteringsrådet skal fungere som nasjonal arena for dialog mellom tilbydere og brukere av offentlige data. Rådets oppgaver vil blant annet være å fremskaffe kunnskap om hvilke offentlige data som er etterspurte og av høy samfunnsmessig verdi. De skal også kartlegge samfunnsgevinster ved deling av prioriterte data. Dette skal fungere som kunnskaps- og beslutningsgrunnlag for nasjonale myndigheter.
For Digdir er det viktig at prosessene i rådet er raske og smidige, slik at tiden fra et behov blir identifisert til dataen faktisk tilgjengeliggjøres blir så kort som mulig. De samme prioriteringsmekanismene bør brukes uavhengig av type data.
Støtter utvalgets forslag
Utvalget foreslår at rollen som nasjonalt kompetent organ etter dataforvaltningsforordningen tilfaller Digdir og Statistisk sentralbyrå (SSB). Digdir har omfattende kunnskap om de områdene der nasjonalt kompetent organ skal tilby veiledning og bistand, og rollen faller derfor naturlig innenfor Digdirs samfunnsoppdrag.
Utvalget peker også på at funksjonene som «single point of access» og «single information point» allerede i realiteten utføres av Digdir sin portal data.norge.no i dag, og at data.norge.no bør få disse rollene formelt.
Digdir støtter utvalgets vurderinger på dette området.