I november møttes 40 representanter for de ulike dataportalene i Europa for to innholdsrike dager i Paris. Presentasjoner og samtaler om deling og bruk av data viste at vi har mye å lære av hverandre og at det er verdifullt å dele erfaringer.
12.-13. november gjennomførte The Publications Office of the European Union den tredje workshopen for dataportalene i Europa, og inviterte i forkant hvert land til å sende to representanter hver. Vi var 40 deltakere fra 22 forskjellige land, og jeg fikk gleden av å reise til Paris og delta på vegne av Digdir. Det var mange interessante presentasjoner og innlegg, i tillegg til samtaler og diskusjoner i kaffepausene mellom deltakerne, hvor vi delte erfaringer på tvers av tilnærminger, løsninger og landegrenser. Du kan lese data.europa.eu sin oppsummering av de innholdsrike dagene på deres sider.
Hovedtemaene i år var:
- Åpne data og beskyttede data
- Datasett med høy verdi
- Viderebruk av åpne data
- Kunstig intelligens og åpne data
- Forbedring av metadatakvalitet for åpne data
Synliggjøring av beskyttede data og tilgangssøknad
Jeg fikk presentere hvordan data.norge.no synliggjør beskyttede data i tillegg til åpne data, en tilnærming vi har hatt lenge i Norge og som flere av de andre dataportalene, som i utgangspunktet kun har vært for åpne data, nå vurderer å gå over til. Deltakerne fikk også en kort introduksjon til piloten for å be om tilgang til data, som data.norge.no piloterer med Datasamarbeidet i Samferdselssektoren og Kunnskapssektorens datafelleskap (KUDAF). Piloten vekket interesse blant flere.
Statsregnskapet trukket frem
The Publications Office of the European Union presenterte deler av sin Use Case Observatory-rapport som ble publisert tidligere i år, og der ble Statsregnskapet.no fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) trukket frem som et godt eksempel på hvordan en kan tilgjengeliggjøre data på en oversiktlig og brukervennlig måte, som legger til rette for en transparent offentlig sektor.
Henter inspirasjon fra hverandre
Det kom også frem at de ulike dataportalene henter inspirasjon fra hverandre, og bruker gode idéer fra hverandre i sine egne løsninger. For eksempel har både data.norge.no og data.gouv.fr lånt ideer til funksjonalitet og struktur fra hverandres nettsider. Som alltid er det svært nyttig og lærerikt og se hva til hva andre har gjort for å lage gode løsninger.
Flere har tenkt likt når det gjelder løsninger og funksjonalitet. For eksempel har den sveitsiske åpne dataportalen et KI-basert søk som ligner på data.norge.no sitt. I tillegg tilbyr både de og Albania KI-verktøy som datatilbydere kan bruke for å beskrive dataene sine.
Når det gjelder viderebruk av data utmerket den franske dataportalen data.gouv.fr seg særlig. De har klart å etablere et aktivt sivilsamfunn, inkludert journalister, forskere og studenter, som registrerer viderebruk av åpne data og i noen tilfeller selv laster opp informasjon om egne datasett. Per nå har de over 4000 såkalte reuse cases (“viderebrukstilfeller”) og et aktivt fellesskap for bruk av åpne data. I tillegg samarbeider de med universiteter for å introdusere studenter til datakatalogen, og arrangerer “hackathons” med ulike miljøer for å hjelpe folk i gang med å ta i bruk data.
Konferanse i bomberom i Ukraina
Et annet land jeg bet meg merke i er Ukraina, som på imponerende vis har klart å opprettholde en stor grad av åpenhet i offentlige data. I krig kan selv åpne data, som fremstår som helt uskyldig å dele, misbrukes til fordel for fienden. Dermed må de for hvert enkelt datasett vurdere hvorvidt det kan deles åpent eller ikke, og i denne dragkampen mellom transparens og åpenhet på den ene siden og sikkerhet på den andre, var de tydelig på at det ikke fins noen enkle svar. Men tross krigen har de fortsatt klart å dyrke et aktivt sivilsamfunn og en aktiv privat sektor som er avhengig av åpne data, og som sørger for at denne fortsatt blir delt åpent og på forsvarlig vis. De har til og med gjennomført åpne data-konferanser for over 100 deltakere i bomberom mens krigen har pågått.
Alt i alt var det to svært givende dager i Paris. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller noe du vil dele.
Terje Sylvarnes
Jobber med informasjonsforvaltning og datadeling i Digdir, hvor jeg har vært siden 2022. Har tidligere vært utvikler i data.norge.no.