Hopp til hovedinnhold

17 kommuner får totalt åtte millioner kroner i tilskudd til digital opplæring for innbyggere der de bor

17. oktober 2024
Gruppebilde på bydelshuset Alna bydel
Foto: Benjamin Moe/Digdir

Når samfunnet blir stadig mer digitalt, må vi jobbe enda hardere for at ingen faller utenfor. Derfor bevilger vi nå penger for å styrke den digitale kompetansen hos seniorer og eldre nær der de bor. Mitt mål er at alle skal ha et slikt tilbud innen 2030, nettopp for at alle innbyggere trygt og sikkert skal kunne delta i det digitale samfunnet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Karianne Tung hører på brukerhistorie
Foto: Benjamin Moe/Digdir

Digdir støtter initiativer som fremmer digital inkludering. Forrige uke besøkte vi to unge veiledere, Ranuj Srithar og Abdiraham Hussein, som var på Alna bydelshus for å tilby digital veiledning til eldre innbyggere. Blant deltakerne var Liv Storm Hesle (79), som har fått hjelp av de unge veilederne og delte sine erfaringer om hvor viktig dette tilbudet er for henne.

Digdir forvalter en tilskuddsordning for lavterskel veiledningstilbud for innbyggere med liten eller ingen digital kompetanse. I denne omgangen fikk 18 av 19 søkere fått tilsagn om tilskudd. De fleste fikk det beløpet de søkte om. Alna Bydel i Oslo kommune har mottatt det nest største tilskuddet på 1,3 millioner kroner, mens Harstad kommune, i samarbeid med Tjeldsund og Kåfjord kommune, fikk det største tilskuddet på 2 millioner kroner.

Digital hjelper som viser frem tjeneste
Foto: Benjamin Moe/Digdir

Tilskuddet skal legge til rette for at innbyggere med liten, eller ingen digital kompetanse, kan få hjelp og veiledning til å ta i bruk alt fra nettbank til innlogging på Helsenorge. Målet er å inkludere flere innbyggere i dagens digitale samfunn.

Liv Storm Hesle har vært en av dem som har fått hjelp gjennom dette tilbudet. Hun forteller at veiledningen har vært uvurderlig for henne. Hun sier det er viktig å ha et slikt tilbud tilgjengelig, spesielt for eldre som ofte kan føle seg utenfor i den digitale verden.

Digdir skal legge til rette for økt digital inkludering gjennom bedre samordning og følge opp regjeringens handlingsplan for økt inkludering i et digitalt samfunn. Alle skal kunne delta i samfunnet på like vilkår. Målet er en enklere digital hverdag for alle.

Avdelingsdirektør Espen Sjøvoll lytter til brukerhistorie
Foto: Benjamin Moe/Digdir
KommuneTilskudd
Bykle150 000
Dønna200 000
Harstad (med Tjeldsund og Kåfjord)2 000 000
Hasvik 170 000
Karlsøy100 000
Kristiansand 100 000
Kvænangen 850 000
Nore og Uvdal 300 000
Oslo kommune - Bydel Alna1 300 000
Oslo kommune - Bydel Frogner250 000
Rendalen 287 000
Sola 150 000
Vestby 500 000
Vik 175 000
Volda 1 000 000
Åfjord 165 900
Ås 300 000
Til sammen 7 997 900

Om Digihjelpen

Det er i flere år utlyst tilskudd rettet mot etablering av Digihjelpen-tilbud i kommunene. Arbeidet med Digihjelpen skjer i et samarbeid mellom regjeringen og KS. Mer enn hundre kommuner har mot­ tatt økonomisk støtte for å etablere et Digihjelpen-tilbud. KS tilbyr råd og hjelp til kommuner som ønsker å utvikle og etablere et veiledningstilbud i grunnleggende

digital kompetanse for innbyggerne. Her kan de ansvarlige i kommunene finne tips og råd om hvordan de kan utvikle og etablere et kommunalt veiledningstilbud: www.digihjelpen.no

Digidirs nettside om oppfølging av regjeringens handlingsplan