Digitale Helgeland er et kommunalt oppgavefellesskap som forener 16 kommuner på Helgeland. Digitale Helgeland har som visjon å utforske og gjennomføre brukerorienterte løsninger ved å dele data, fremme gjenbruk og utnytte felles komponenter og nasjonale fellesløsninger. Nå har de utforsket hvordan veterinærtjenesten kan digitaliseres.
Digitale Helgeland har utforsket om digitalisering kan benyttes som verktøy for å sikre en mer stabil og sikker tjeneste for veterinærer, bønder og kommuner. Prosjektet oppsto etter en forespørsel fra Grane og Hattfjelldal som er små kommuner med store utfordringer med veterinærtjenesten, særlig knyttet til stordyrveterinærer. Digitale Helgeland fikk forespørsel om å lede prosjektet.
Gjennom «Veterinærprosjektet i Hattfjelldal og Grane» ble det funnet et betydelig potensial for digitalisering i tjenesten. Digitale Helgeland så ganske raskt at behov og utfordringer som de kom over i innsiktsarbeidet, ikke bare gjaldt i Grane og Hattfjelldal, eller i regionen. Hele landet sliter med det samme. Derfor utvidet de horisonten i konseptfasen og jobbet nasjonalt med stor geografisk spredning i brukerinvolveringen.
Anbefalinger fra Digitaliseringsrådet:
Dere har både et lokalt og nasjonalt perspektiv i initiativet. Dere tenker stort og ambisiøst og ønsker at noen nasjonale aktører tar et tyngre ansvar.
Stat og kommune har etablerte strukturer og møtepunkter på flere nivå. Hensikten med disse samstyringsstrukturene er å få til bedre samordning mellom kommunene, mellom kommune/stat og utbredelse av gode ideer og løsninger nasjonalt til alle kommuner. Strukturene som er etablert for samordning mellom kommunene og samordning med stat, kan gi den kraften som kreves for å lykkes med nasjonale satsinger.
Vi anbefaler at dere
- holder åpent om det er stat eller kommune som tar det nasjonale ansvaret.
- tar kontakt med KS/KommIT-rådet slik at dere får presentert forslaget for dem. Hvordan kan initiativet løftes videre til nasjonalt nivå for å skape sammenhengende tjenester for brukerne? Kan dere hente inspirasjon fra arbeidet med livshendelser?
De neste anbefalingene baserer seg på denne første anbefalingen. Vi anbefaler derfor at dere avventer kontakt med eksterne parter inntil dere er tilkoblet.
Konseptrapporten beskriver noen anbefalinger som dere ønsker å løfte til et nasjonalt nivå. Rapporten viser god innsikt i behovene hos veterinærer, kommuner og bønder, og dere har tegnet opp gode brukerhistorier. Vi tror dere kan bruke denne innsikten til å bygge en tydelig historie om hvorfor dette bør være et nasjonalt initiativ.
Vi anbefaler at dere
- bruker de lokale eksemplene til å fortelle om det nasjonale behovet. Vis fram noen av enkelthistoriene, gjerne med visuelle virkemidler som film, til å dele innsikten.
- knytter enkelthistoriene til de viktigste løsningsforslagene og viser samfunnsnytten. Vær konkrete på hvilke gevinster de ulike løsningene vil gi.
- er tydelige på hvilke konkrete problemer digitalisering kan løse. Vis hvordan problemene ikke kan løses av en enkelt aktør alene.
- lager en kost-nytte-analyse og bruker den i historien dere skal bygge. Vis hvilken nytte tiltakene får på samfunnsnivå. Hva er konsekvensene av å ikke gjøre noe? Hvordan påvirker det veterinærer og bønder? Vil det for eksempel få konsekvenser for dyrehelsen og Norges evne til å være selvforsynt?
Bruk gjerne de seks spørsmålene i utredningsinstruksen som inspirasjon for arbeidet.
Det er mange aktører i dette landskapet, både offentlige og private. Det er vanskelig å få oversikt over hvilke aktører som blir påvirket eller får gevinster av forbedringsarbeidet. Det er heller ikke gitt hvem som kan være en naturlig eier eller koordinator for hele problemstillingen. Et aktørkart vil hjelpe dere å få fram gevinster og tydeliggjøre sammenhenger.
Vi anbefaler at dere lager et aktørkart som
- viser hvilke gevinster hver aktør får.
- viser hvilke roller de ulike aktørene har.
- viser sammenhengen med andre initiativer som jobber med forbedring av veterinærtjenesten.
Bruk aktørkartet i den videre kommunikasjonen.
Vurder om det er viktige organisasjoner, fora eller fagnettverk som har felles interesser med dere. Hvilke alliansepartnere kan dere få med dere for å gjennomføre eller få gjennomslag for tiltakene? Kan for eksempel Mattilsynet, Landbruksdirektoratet, statsforvalterne, Den norske veterinærforening, Bondelaget, Nortura, Animalia eller Tine være mulige alliansepartnere? Vi anbefaler at dere
- lager en oversikt over mulige alliansepartnere og etter hvert tar kontakt med dem.
- utforsker hvilke eksisterende løsninger som tiltaket kan hekte seg på.
Vi forstår at dere er kjent med OPS Landbruk. Fortsett å utforske slike samarbeid.
Det kan for øvrig også være leverandører som kan utvikle løsninger for det dere er ute etter. Kan dere synliggjøre markedsmuligheter som de ikke er klar over? Kan de inngå i et privat/offentlig samarbeid om utvikling av løsninger?
Vi anbefaler at dere
- utforsker om det er interesse hos private leverandører.
- vurderer å invitere startup-miljøer i Norge til å ta del i problemstillingen og bli inspirert til å dra forretningsideen videre. Innovasjon Norge og NTNUs Entreprenørskole kan være relevante å ta kontakt med.