Er du en av dem som faller av når du hører begrepet digitale økosystem? Da er du ikke alene. Sett av tid til å lytte til podkasten der professor Bendik Bygstad og rådsmedlem Kjetil Århus forklarer dette komplekse, men helt avgjørende temaet. Samtalen ledes av Are Kvistad fra Digitaliseringsdirektoratet.
Digitale økosystemer er ikke bare et teknisk fenomen. De er en grunnleggende del av hvordan offentlig sektor leverer tjenester i dag – og i fremtiden.
Vil du forstå mer? Hør podkasten med Bygstad, Århus og Kvistad, og få et innblikk i hva digitale økosystemer er – og hvorfor de er avgjørende for fremtidens offentlige tjenester.
Hva er et digitalt økosystem?
Alle offentlige virksomheter vil i sin digitaliseringsvirksomhet inngå et et eller flere digitale økosystem. Dette skjer både nasjonalt og innenfor sektoren. For å utvikle gode, brukerrettede tjenester trenger vi tilgang til data fra andre virksomheter, og vi produserer data som andre trenger. Vi bruker fellesløsninger og plattformer for å redusere kompleksiteten – både for brukeren og for oss selv.
Et velfungerende digitalt økosystem krever mer enn teknologi. Det krever samarbeid på tvers av virksomheter, utvikling av felles arkitektur, standarder og løsninger, og ikke minst ledelse.
Utfordringene vi står overfor
Mange toppledere undervurderer hvor sentrale disse økosystemene er. Bygstad fremholder at vi ofte ser at sentrale plattformer og fellesløsninger blir underprioritert og underfinansiert. Han trekker fram Altinn – som er en plattform som har gitt store samfunnsgevinster, men som over tid har manglet nødvendig finansiering fordi det ikke har vært et klart eierskap på tvers av sektorer.
Hva kan toppledere gjøre?
1. Engasjer dere i økosystemene
Digitale økosystemer handler om mer enn å optimalisere egen organisasjon. De krever at toppledere tar ansvar for samarbeid og løsninger som strekker seg på tvers av sektorer og virksomheter.
2. Tenk langsiktig
Et digitalt økosystem er et spleiselag. Gevinsten fordeles ofte på flere aktører enn der kostnaden tas. Kortsiktig fokus på gevinstrealisering kan hindre utviklingen av felles løsninger som gir verdi på lang sikt.
3. Diskuter og forstå
Friksjonen mellom å bruke ressurser på egen virksomhet og på fellesløsninger må adresseres. Dette krever at toppledere snakker sammen og etablerer en felles forståelse for hva digitale økosystemer betyr for offentlig sektor.
4. Endre perspektivet
Digitale økosystemer handler ikke bare om teknologi. De representerer en ny måte å organisere, samarbeide og levere tjenester på.
Hvorfor er det viktig?
Digitale økosystemer er nøkkelen til offentlig sektors evne til å levere gode, sammenhengende tjenester til innbyggere og næringsliv. For å lykkes må toppledere engasjere seg, forstå utfordringene og bidra til de løsningene som strekker seg utover deres egen virksomhet.
Bendik Bygstad
Bygstad er professor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo og professor II ved Norges Handelshøyskole NHH. Han er sosiolog med en doktorgrad i informatikk, og har arbeidet både som praktiker og forsker. Bygstad forsker på digitalisering og innovasjon, i privat og offentlig sektor, og har publisert over hundre forskningsartikler internasjonalt. De siste årene har han særlig forsket på store e-helseløsninger, og også deltatt i debatten om Akson.
Kjetil Århus
Århus har jobbet med IKT og digitalisering i offentlig sektor siden 2007. Fra 2011 har han vært direktør for området i Bergen kommune. Han har vært initiativtaker og pådriver til kommunesektorens digitaliseringsnettverk og er leder for DigiVestland for Vestland kommunene. Han har roller i kommunesektorens sentrale samstyringsstruktur, er medlem i KommIT-rådet og KS sitt digitaliseringsutvalg. Og han har vært medlem i KDD/ Digdir sitt Digitaliseringsråd siden opprettelsen i 2016.
Are Kvistad
Are Kvistad er utdannet økonom og journalist. Han har bred erfaring fra privat næringsliv som journalist og rådgiver, senest som kommunikasjonsdirektør i NHO-foreningen Sjømat Norge før han i 2019 begynte som kommunikasjonsrådgiver i Difi og Digitaliseringsdirektoratet.