Direktoratet for e-helse leverte i desember 2018 en plan for å utvikle en grunnmur til Helse- og omsorgsdepartementet. Planen skal svare på ett av de overordnede målene i nasjonal e-helsestrategi - Etablering av felles grunnmur.
Behovet for felles grunnmur er knyttet til Stortingsmelding 9 (2012-2013) Én innbygger - én journal. Innføring av digital samhandling så langt viser hull både i samhandlings- og gjennomføringsevne, spesielt for behov som går på tvers av virksomheter.
En felles digital grunnmur for helsesektoren skal gi betydelig raskere, sikrere og mer enhetlig digitalisering av helse- og omsorgssektoren og tilrettelegge for enkel og sikker samhandling på tvers av forvaltningsnivåene.
Om problemstillingene fra Direktoratet for e-helse
I møtet med Digitaliseringsrådet ønsket Direktoratet for e-helse i hovedsak å drøfte
- Hvordan ivareta det tverrsektorielle perspektivet
- Hvordan lykkes med å etablere initiativ som adresserer de grunnleggende forutsetningene for digitalisering og innovasjon
Det fremstår som at utredningsarbeidet er gjennomført med bred involvering av mange aktører innen helse- og omsorgsområdet. Dokumentet fremstår som godt strukturert, selv om rapporten er lagt frem for Digitaliseringsrådet i en tidlig versjon.
Anbefalinger fra Digitaliseringsrådet
Vi mener at begrepet «grunnmur» ikke er en dekkende beskrivelse for det dere ønsker å gjøre. Grunnmursbegrepet kommuniserer noe fast og varig, noe som bygges én gang. Slik vi forstår det vil flere av de grunnleggende elementene være i stadig bevegelse, blant annet som følge teknologisk utvikling og hva som er de største behovene til enhver tid. Andre til være mer varige og være forutsetninger for andre tiltak. Dette kan kommuniseres tydeligere, for eksempel som «byggeklosser» for fremtidig utvikling.
Det pågår mange store og viktige tiltak innen e-helse. Mange av disse inngår enten i det dere beskriver som grunnmur, eller er løsninger som vil bruke grunnmuren. Beskriv sammenhengen mellom tiltakene dere foreslår og andre tiltak. Vi mener planen vil styrkes av at dere viser hvordan andre viktige tiltak støttes av det dere foreslår.
Det gjelder for eksempel velferdsteknologi, én innbygger – én journal og helseplattfomen. Visualiser gjerne sammenhengene og også hva som vil være konsekvensene (tid, kvalitet og kostnader) for andre prosjekter og satsinger dersom dere ikke får gjennomført tiltaket.
Mange av tiltakene i planen jobber også Difi og Skate-virksomhetene med. De kan være gode samarbeidspartnere innenfor for eksempel forvaltningsmodeller av felleskomponenter, arkitekturprinsipper og internasjonale standarder. Det samme gjelder Brønnøysundregistrene som har kompetanse på felleskomponenter for datadeling (felles datakatalog).
Det kan være krevende å argumentere for behovet for å investere i grunnleggende elementer på en måte som treffer beslutningstakerne. Koblingen mellom nytteverdi for brukeren og behovet for å investere blir lett for utydelig. Dere bør tenke gjennom måten dere kommuniserer nytten på. Argumentene fremstår på nåværende tidspunkt som for mye «innenfra og ut».
Dere bør beskrive hva som er nytten for de ulike aktørene. Lag et aktørkart og beskriv brukerreisen der det er mulig. Få frem sammenhengen mellom grunnmuren og hvordan brukerne får det bedre – at pasienten møter et helhetlig helsevesen.
Prioriter og begynn med det som gir mest nytte. Vær konkrete på det som skal gjøres først og fleksible på det som ligger lenger frem. Det er viktig å ha en retning for det dere skal gjøre, men ta høyde for at planen vil endres underveis. Når dere har bestemt dere for hva dere starter med, behøver dere ikke utrede like grundig det som ligger lengre frem i tid.
Forskning viser at felles arkitektur og prosjekter med felles datamodell er krevende å få til. Se hva andre har fått til. Vi anbefaler at dere går gjennom listen av komponenter og listen over risiko og prioriterer det som er enklest å lykkes med først. Tenk gjennom hva som er riktig nivå på tiltaket og vær realistiske med hva dere kan oppnå.
Fremstill hvilke gevinster det er realistisk å oppnå, blant annet som følge av mindre dobbeltarbeid i andre prosjekter. Beskriv også kvalitative gevinster som følge av tiltaket.
Et av målene med planen er å vise hvordan det skal legges til rette for økt innovasjon og næringsutvikling. Jobb videre med gode eksempler på hvilken konkret nytte næringslivet kan få av tiltakene som ligger i felles grunnmur. Involver aktører fra næringslivet i arbeidet.
Det kan finnes ulike måter å finansiere deler av grunnmuren. Vis hvordan elementer i grunnmuren kan hjelpe andre med å for eksempel automatisere sine tjenester. Det vil kunne få flere aktører til å bidra til å delfinansiere elementer i grunnmuren. Når private og offentlige virksomheter bidrar med midler ønsker de også innflytelse. Her må dere derfor også tenke gjennom styringsmodeller og medvirkning.