Mattilsynet skal møte norske eksportnæringers forventninger og legge til rette for at norske eksportører som trenger helsesertifikater, kan få utstedt et digitalt sertifikat fra Mattilsynet 24/7.
Mattilsynet utsteder årlig over 60 000 helsesertifikater for fisk og sjømat. Prosessen er basert på mye manuelt arbeid og er papirbasert. Dette tar lang tid. Dagens saksbehandlingssystem oppleves som utdatert. Det er behov for en mer digitalisert, automatisert og fleksibel prosess.
Mattilsynet ønsker å møte norske eksportnæringers forventninger og legge til rette for at norske eksportører som trenger helsesertifikater, kan få utstedt et digitalt sertifikat fra Mattilsynet 24/7. Tiltakets viktigste interessenter er produsenter og virksomheter, eksportører, importører i 3. land (utenfor EU/EØS), NFD, LMD og Mattilsynet.
Anbefalinger fra Digitaliseringsrådet
Dere forteller at dere ønsker en leveransemodell som innebærer å etablere et smidig, tverrfaglig og autonomt leveranseteam som skal sikre en enkel dokumentasjonsprosess for sjømatnæringen. Slik ønsker dere å forebygge eventuell treghet mellom fagsiden og IT. Nye krav fra handelspartnere skal behandles raskt. Fag og utviklere må jobbe sammen om felles mål.
Det å etablere smidige, tverrfaglige og autonome team kan være en god løsning. Vi anbefaler at dere er tydelige på hvilke forventninger dere har til teamet. Hvor autonomt kan teamet være? Hvilke feilmarginer har de og hvor innovative kan de være? Lag et tydelig mandat.
Det eksisterer mye forskning som viser gode resultater med bruk av autonome team. Ta gjerne kontakt med rådsmedlem Magne Jørgensen om dere ønsker henvisninger til denne. Dette er kunnskap dere kan bruke og argumentere med i selve satsingsforslaget. Vurder også om dere ønsker å bruke autonome team som betegnelse. Vi tror dette kan gi feil signaler og føre til at noen oppfatter det som at teamene selv skal bestemme hva de skal levere. Er det mer riktig å beskrive teamene som tverrfaglige team som driver kontinuerlig og smidig utvikling?
Vi anbefaler at dere går gradvis fram når dere skal organisere dere med ulike produktteam. Mulighetene for å lykkes er avhengig av hvor moden organisasjonen er. Lær av erfaringene dere gjør underveis. Lær også av andre som har startet den samme reisen som eksempelvis Kriminalomsorgen. Entur er et annet eksempel på en organisasjon som dere kan snakke med. De har samme type samordningsutfordringer som dere har. Hvor modne dere er har betydning for hvordan dere kan starte, og hvilke steg dere bør gå.
Vi anbefaler at dere utvikler et tydelig målbilde. Beskriv hva dere må gjøre for å komme dit dere ønsker. Dette kan dere gjøre gjennom et veikart. Et veikart kan bestå av taktiske mål med en tydelig handlingsplan som er aktiviteter for å nå målene.
Kompleksiteten som dere fortalte om i møtet er langt større enn det som er beskrevet til nå. Vi anbefaler at dere beskriver det komplekse økosystemet dere opererer i. Hvem er aktørene? Hva er de forskjellige rollene, behovene og kravene som dere må forholde dere til? Dette kan hjelpe dere å bygge opp argumentasjonen for det dere skal utvikle. Det kan også hjelpe dere å prioritere hva dere skal gjøre først og hva dere kan vente med.
Mange av gevinstene kommer i næringen. Vi mener det er mulig å beskrive tydelige gevinster sammen med dem. I tillegg bør dere kunne vise til gevinster for Norge. Hvor mye av gevinstene kommer blant annet som følge av redusert risiko? Ikke alle effekter må tallfestes i kroner og øre. Satsingen innebærer mye automatisering og fjerning av manuelt arbeid. Hvilke ressurser kan overføres fra en del av organisasjonen til en annen? Beskriv også den pukkeleffekten Mattilsynet vil få i en overgangsperiode. Disse elementene vil være sentrale i et business case.
Andre land kommer stadig med nye krav til innhold i sertifikatene. Det er krevende for dere å oppfylle nye krav. Kan dere være litt mer offensive? Hvordan kan dere sammen med næringen være forberedt på kravene som kommer? Kan det å innhente mer informasjon fra næringen gjøre det enklere å tilpasse nye sertifikater når kravene kommer?
Dere har fått tydelige forventninger om å gjøre mer for mindre framover. Langsiktig finansiering av utvikling vil være en utfordring. Vi anbefaler at dere utforsker hvilke muligheter dere har for at næringen bærer noe av kostnadene. Det kan være flere alternativ for slik samfinansiering. Vi kan trekke fram gebyr, eller at næringen tar kostnadene ved å samle inn dataene dere trenger slik at dere blir "anvendere" av data i stedet for "innsamlere".
Satsingsforslaget dere har utarbeidet er for 2023, men dere har et finansieringsbehov som skal vare i 15-20 år. Dere beskriver også en organisasjon som er presset på ressurser. Er det egentlig en varig budsjettøkning dere trenger? Det er mulig å levere satsingsforslag som ivaretar dette.