En rapport fra Oslo Economics viser at nasjonale fellesløsninger fra Digdir sparte samfunnet for 993 millioner kroner i 2024. Samtidig fortsetter Altinn å levere milliardgevinster for både næringsliv og offentlig sektor.

Dette er nøkterne anslag på gevinster. I tillegg kommer gevinster som det er svært vanskelig å regne om i kroner og øre, som økt datasikkerhet, bedre personvern og miljøgevinster gjennom redusert papirforbruk.
ID-porten, Maskinporten, Kontakt- og reservasjonsregisteret og de andre fellesløsningene fungerer som digitale byggeklosser for offentlig sektor og bidrar til effektivisering, kostnadsbesparelser og bedre tjenester for innbyggere og næringsliv.
Oslo Economics har på oppdrag for Digdir utarbeidet en modell for beregning av de samfunnsøkonomiske gevinstene av åtte ulike fellesløsninger.
– Fellesløsningene er en nøkkel til en mer effektiv og sammenhengende offentlig sektor. De gir store gevinster samtidig som de sikrer trygg og brukervennlig tilgang til tjenester, sier Nina Olsen Munthe, avdelingsdirektør for fellesløsninger i Digdir.
Tre på topp
Av løsningene som ble undersøkt i analysen skapte disse tre størst gevinst i 2024:
- ID-porten: 270 millioner kroner. Gevinstene fra innloggingsløsningen kommer fra sparte drifts-, forvaltnings- og utviklingskostnader, samt tidsbesparelser for virksomheter og brukere sammenlignet med manuelle eller alternative innloggingsmetoder.
- Maskinporten: 255 millioner kroner. Gir tidsbesparelser for API-konsumenter (248 millioner kroner) og API-tilbydere (4,9 millioner kroner). Den effektiviserer datadeling mellom virksomheter ved å eliminere behovet for egne sikringsmekanismer og tilgangsstyring.
- Kontakt- og reservasjonsregisteret: 229 millioner kroner. Gir sparte drifts-, forvaltnings- og utviklingskostnader fordi registeret effektiviserer håndtering av innbyggernes kontaktinformasjon og reduserer behovet for manuelle prosesser.
– Dette er nøkterne anslag på gevinster. I tillegg kommer gevinster som det er svært vanskelig å regne om i kroner og øre, som økt datasikkerhet, bedre personvern og miljøgevinster gjennom redusert papirforbruk, sier Olsen Munthe.
Altinn: En digital suksesshistorie
Parallelt forvalter Digdir også Altinn som er en av de viktigste plattformene for digital kommunikasjon mellom offentlig sektor, næringsliv og innbyggere. Altinn er ikke med i den nyeste gevinstanalysen, men fra før er det godt kjent at Altinn-plattformen leverer store samfunnsøkonomiske gevinster. To eksempler:
- Samtykkebasert lånesøknad: Denne tjenesten brukes av over 120 banker som automatiserer innhenting av opplysninger fra Skatteetaten. Gevinstene er anslått til 13 milliarder kroner over ti år.
- Digital eiendomshandel: Ved å digitalisere bolighandelsprosessen er det beregnet besparelser på over 18 milliarder kroner over samme periode, samtidig som papirforbruket reduseres med 120 tonn.
- I tillegg sparer norske bedrifter store summer på redusert rapporteringsbyrde. Ved å bruke Altinn er det blitt enklere å sende inn skjemaer og kommunisere med myndighetene, noe som frigjør tid og ressurser, sier avdelingsdirektør Andreas Rafaelsen i avdeling for brukeropplevelse og datadeling i Digdir.
Over på moderne plattformer
Utviklingen går med rakettfart, og Digdir må sørge for at fellesløsningene kan møte økende krav til sikkerhet, brukervennlighet og ny teknologi. I fjor kom Digdir i mål med et av de mest komplekse digitaliseringsprosjektene i norsk forvaltning på mange år. Da ble plattformen for ID-porten og en rekke andre løsninger modernisert «i fart», det vil si samtidig som alle tjenestene var i drift. Nå skjer det samme med Altinn.
– Vi er godt i gang med oppgraderingen til Altinn 3. Når vi er i mål i 2026, vil Norge ha verdens mest fremtidsrettede tjenesteplattform, sier Andreas Rafaelsen.
Hvor blir det av gevinstene?
Gevinster fra digitalisering kommer i form av mer effektive tjenester, bedre ressursbruk og økt verdi for innbyggere og næringsliv, blant annet gjennom økt datadeling, innovasjon og bruk av felles digital infrastruktur. Dette er i tråd med målene fra Stortinget og regjeringen.
Samtidig er mange gevinster vanskelig å hente ut i reduserte kostnader, særlig når de oppstår på tvers av sektorer eller forutsetter endringer i arbeidsprosesser og organisering. I digitaliseringsstrategien for 2024-2030 framgår det at regjeringen vil realisere gevinstene ved å styrke styring og samordning på tvers av offentlig sektor, satse på felles digitale løsninger og sikre at gevinster faktisk tas ut gjennom systematisk oppfølging og måling.