Under det Nordiske rådsmøtet i Reykjavik i oktober ble de Nordiske statsministrene enige om at det skal være enkelt å leve, arbeide og studere på tvers av hele Norden.
– Norge skal bli det mest digitaliserte landet i verden. Da må vi også jobbe for at folk skal få tilgang til digitale tjenester på tvers av landegrensene i Norden. Denne felleserklæringen om grensekryssende digitale tjenester blir viktig for at vi skal nå dette målet,
Statsministrene fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige møttes 28.-31. oktober i Reykjavik i forbindelse med Nordisk Råds 76. samling. Temaet for årets samling var fred og sikkerhet i Arktis. På samlingen ble statsministrene fra de Nordiske landene enige en felles erklæring tilknyttet grensekryssende digitale tjenester og identitetsmatching.
De nordiske statsministrene ga politisk støtte til en felles erklæring om å støtte arbeid som bryter ned digitale barrierer på tvers av landegrensene.
Dette ble statsministrene enige om
Erklæringen bygger på fjorårets møte mellom digitaliseringsministerene og bidrar direkte til å styrke vårt moment i arbeidet med å løse identitetsmatching nasjonalt og sammen med våre naboland. Dette har statsministrene forpliktet seg til:
- «forbedre grensekryssende infrastruktur for digitale tjenester og sammenhengende relevant nasjonal infrastruktur som støtter fri flyt av mennesker, varer, tjenester, kapital og data i vår region»
- «sikre at ansvarlige nasjonale myndigheter gjennomfører nødvendige tiltak for å muliggjøre grensekryssende identitetsmatching, på en måte som ivaretar den reviderte eIDAS-reguleringen»
- «påta seg å identifisere og eliminere gjenværende hindre, både juridiske og tekniske, for å muliggjøre informasjonsutveksling mellom selskaps- og befolkningsregistre»
- «forplikte seg til å utvikle en multilateral avtale mellom våre nasjoner som vil øke nøyaktigheten, fleksibiliteten og sikkerheten i grensekryssende identitetsmatching av fysiske personer i vår region, på en måte som hensyntar gjeldende og fremtidig EU-regulering som etableringen av det Europeiske digitale identitets-rammeverket»
Å få tilgang til digitale tjenester i et annet land er utfordrende
En av barrierene som løftes frem av statsministerne er såkalt grensekryssende identitetsmatching. Det innebærer å verifisere og koble sammen identiteten til utenlandske personer med den identiteten som den samme brukeren har blitt utstedt i et annet land. Dette kan for eksempel være en svensk statsborger mottar et norsk d-nummer/fødselsnummer som kobles til sin svenske identitet.
For personer som har opphold seg i annet land over en lengre periode, gjerne i forbindelse med studier eller arbeid, eller som ønsker å gjøre det, vil løsninger til identitetsmatching i å bidra til å gjøre brukerens livshendelse enklere og mere forutsigbart. Brukeren vil da i større grad kunne benytte nasjonale eID til å autentisere seg og få tilgang til offentlige tjenester som man har krav på i andre land. Slik kan en dansk borger bruke sin egen elektroniske identitet til å logge inn på skatteetaten.no for å se på sine folkeregistrerte opplysninger, eller en portugisisk statsborger logge inn på nav.no for å tilgang til oversikt over sine opptjente pensjonspoeng.
NOBID har bidratt med innsikt i barrierene
I arbeidet med å styrke digital mobilitet på tvers av Norden og Baltikum har NOBID, regionens samarbeidsarena for elektronisk identitet og implementering av eIDAS, bidratt til at identitetsmatching har blitt løftet høyere på den politiske dagsordenen bl.a. gjennom å levere et kunnskapsgrunnlag på identitetsmatching som inneholder innsikt fra hele regionen. Kunnskapsgrunnlaget ble levert av Civitta og SK ID Solutions og finansiert av Nordisk Ministerråd i samarbeid med CBDS-Programmet.
Legger til rette for utvikling av nødvendig infrastruktur
For Digdir, som leder NOBID under Nordisk Ministerråd, vil statsministerens erklæring styrke vårt pågående arbeid med å legge til rette for utvikling av nødvending infrastruktur og komponenter sammen med relevante aktører nasjonalt, implementering og oppfylling av eIDAS 2.0, og dermed bidra til å gjøre Norden til verdens meste integrerte region innen 2030.