Hopp til hovedinnhold

Tryggere internett for barn og unge

Medietilsynet har som mål om å øke bevisstheten og mediekompetansen blant barn og unge, foreldre og profesjonelle voksne for å skape et tryggere internett for barn og unge. Midler fra DIGITAL Europa-programmet bidrar til å støtte arbeidet.

Medietilsynet er med i et felles europeisk samarbeid som er en del av Europakommisjonens strategi Better Internet for Kids (BIK+). Strategien er en del av EU-kommisjonens Digital Decade Policy Programme og inkluderer tiltak som opprettelse av et nettverk av kompetansesentre (Safer Internet Centres) i Europa, finansiering av forskningsprosjekter og samarbeid med teknologiselskaper for å bedre beskytte barn på nett.

Siden 2002 har Medietilsynet mottatt penger fra EU for å være nasjonalkoordinator i prosjektet Norges Safer Internet Centre.

To kvinner titter ned på en mobil.
Medietilsynet

Norges Safer Internet Center (NSIC) er et samarbeid med:

  • Medietilsynet som har ansvar for å koordinere arbeidet, samt opplyse og bevisstgjøre målgruppene i prosjektet.
  • Røde Kors som bidrar med sin hjelpelinje «Kors på halsen». Et samtaletilbud for barn og unge opp til 18 år. Her kan barn snakke om alt, både de gode tingene og det du synes er vondt og vanskelig. De er tilgjengelig både på chat, telefon og mail. Her får du svar fra en frivillig i Røde Kors, som har fått god opplæring i å snakke med barn og unge.
  • NSIC samarbeider også systematisk og tett med Kripos for å gjøre det enklere å rapportere ulovlig materiale, som f.eks. materiale med seksuelt misbruk av barn på internett. Kripos deltar i nettverksmøter og felles arrangementer.

Øke bevissthet og mediekompetanse

- Hovedmålet med det NSIC er å øke bevisstheten og øke mediekompetansen blant barn, foreldre og lærere og andre fagpersoner som jobber med barn om nettrelaterte spørsmål og risiko på nett, sier seniorrådgiver i Medietilsynet Lotte Wevelstad

NSIC skal bidra til:

  • Trygge digitale opplevelser for å beskytte barn mot skadelig og ulovlig innhold, samt forbedre deres opplevelser i et trygt digitalt miljø.
  • Digital myndiggjøring, slik at alle barn, inkludert de i sårbare situasjoner, kan utvikle nødvendige ferdigheter for trygg og ansvarlig nettbruk.
  • Aktiv deltakelse, som gir barn mulighet til å få en stemme i det digitale miljøet gjennom barnestyrte aktiviteter. Medvirkning er en viktig faktor i prosjektet, nettopp fordi barnas digitale hverdag er spesielt tilpasset dem og de blir eksponert for annet innhold enn oss voksne.
Bilde av ung dame som sitter i senga mens hun arbeider på en Macbook. I tillegg er det redigert inn andre bilder i bakgrunn, som f.eks. et skilt hvor det står "post no hate", samt et bilde fra en konferansesal fra Norges største skoleturné mot nettmobbing.
Victoria Heath / Unsplash

Fordeler med å delta i DIGITAL Europa

Deltakelsen bidrar til økt samarbeid både nasjonalt og med andre europeiske land, spesielt med de andre nordiske landene.

For Medietilsynet bidrar det også til økt aktivitet i medvirkningsarbeidet.

- Vi får mulighet til å drive med mer innsiktsarbeid og vi kan være synligere for målgruppene våre. I forrige prosjektperiode brukte vi midler fra EU prosjektet til blant annet flere kvalitative undersøkelser for å få mer innsikt om hvordan 10-15 åringer opplever innholdet på sosiale medier. For, hva gjør de opplever noe ubehagelig? Vi har snakket med ungdom mellom 13-15 år om deres nyhetsvaner og barn og foreldre mellom 9-12 år om Snapchat. Innsikten fra disse undersøkelsene er brukt i rapporter, arrangementer, kampanjer til både ungdom, foreldre og andre voksne, sier Lotte Wevelstad

Både hjelpetelefonen til Kors på halsen og tjenestene til Kripos er tilgjengelig for alle. På medietilsynet.no, foreldrehverdag.no og ung.no kan barn, ungdom, foreldre og andre voksne få innsikt og gode råd om barn og unges digitale hverdag- og som er en del av leveranser finansiert av EU-prosjektet.

Du finner mer informasjon om NSIC på deres hjemmeside.

Kontakt

Sekretariatet for DIGITAL Europa-programmet i Norge