Formålet med prosjektet er å tilrettelegge for automatisk innhenting og god kvalitet på data slik at plan- og byggesaksbehandling (GeoLett) kan automatiseres. Støtte: kr 14 000 000.
Prosjektet skal tilgjengeliggjøre, øke kvaliteten på plan- og eiendomsdata slik at det støtter brukerbehov for selvbetjening og tilrettelegge sentrale grunndata for fremtidsrettet digital bruk med særlig vekt på behov i bygg-, anlegg og eiendomssektoren. Dette vil innebære å heve kvaliteten på og realisere tjenestebasert tilgang til det datagrunnlag som Kartverket forvalter og plandata som kommunene forvalter. I tillegg til prioriterte tematiske datasett fra andre etater som er nødvendig for effektiv og brukervennlig selvbetjening.
Prosjektet planlegger å:
- Utvikle metodikk for å heve datakvaliteten på plan- og eiendomsdata slik at det støtter brukerbehov for selvbetjening. Det legges særlig vekt på å støtte behov i plan- og byggesaksprosessen.
- Utvikle en tiltakspakke tilpasset ulike kommuners behov.
- Bistå kommuner med å iverksette tiltak som hever kvaliteten på digitale grunnlagsdata til et tilfredsstillende nivå. Kommuner i pressområder med stor byggeaktivitet prioriteres.
Prosjektet er avsluttet. Det arbeides kontinuerlig for å digitalisere og tilrettelegge datagrunnlaget slik at det kan brukes i ulike digitale tjenester og arbeidsprosesser. For Direktorat for Byggkvalitet (DiBK) er GeoLett en styrking av pågående arbeid med å etablere en digital byggesaksprosess gjennom Fellestjenester BYGG.
For Kartverket er GeoLett et virkemiddel til å understøtte arbeidet med nasjonal geodatastrategi mot 2025
Suksessfaktorer i prosjektgjennomføringen
Den viktigste suksessfaktoren er at prosjektet er gjennomført i nært samarbeid mellom Kartverket, KMD/Planavdelingen, KS og DiBK.
I tillegg har det vært avgjørende at støtte fra Medfinansieringsordningen har gjort det mulig å anskaffe dyktig bistand innen tjenestedesign og til å lede og gjennomføre innovative prosesser i samarbeid mellom kommuner, sektormyndigheter og tjenesteleverandører
Viktige læringspunkter fra prosjektet
- Tenke stort, starte smått
- Følge tett opp aktiviteter og prosjekter
- Være standhaftig og holde fokus
- Være konkret, forenkle og test i praksis