Høringsnotat
Revisjon av tre forvaltningsstandarder for begrepsanalyse og definisjonsarbeid
Bakgrunn og behov for revisjon
Referansekatalogen er en oversikt over obligatoriske og anbefalte IT-standarder i forvaltningen. Obligatoriske standarder skal følges av alle virksomheter. Anbefalte standarder skal følges hvis virksomhetene ikke har en god grunn til å la være å følge dem.
Bruksområdet Omgrepsanalyse og definisjonsarbeid i Referansekatalogen inneholder standarder som stiller krav til beskrivelse/dokumentasjon av begreper og begrepssamlinger, og organisering og praktisk gjennomføring av terminologiarbeid/begrepsarbeid i offentlig sektor. Målgruppen er alle som arbeider med kommunikasjon, terminologi, fagspråk og begrepsbeskrivelser i offentlig sektor, samt leverandører av metode-, prosess- og verktøystøtte i begrepsarbeid.
Bruksområdet inneholder p.t. følgende forvaltningsstandarder:
- (ikke berørt av denne høringen) Termlosen, som gir en kort innføring i begrepsanalyse og terminologiarbeid, med bl.a. råd om organisering og praktisk gjennomføring av terminologiarbeid, begrepsanalyse, hvordan en skriver gode definisjoner, og hvordan termlister skal bygges opp (metodisk identifisering og strukturering)
- (berørt av denne høringen) Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser, som spesifiserer hvilke opplysninger som skal, bør og kan tas med når offentlige virksomheter dokumenterer/beskriver sine begreper og begrepssamlinger
- (berørt av denne høringen) SKOS-AP-NO-Begrep – Forvaltningsstandard for tilgjengeliggjøring av begrepsbeskrivelser basert på SKOS, som spesifiserer hvordan begrepsbeskrivelser utformet i henhold til Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser (nr. 2 ovenfor) gjøres tilgjengelig i maskinlesbare formater i henhold til W3C/SKOS-standarden
- (berørt av denne høringen) Forvaltningsstandard for tilgjengeliggjøring av begrepsbeskrivelser basert på TBX (TBX-AP-NO), som spesifiserer hvordan begrepsbeskrivelser utformet i henhold til Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser (nr. 2 ovenfor) gjøres tilgjengelig i maskinlesbare formater i henhold til ISO/TBX-standarden
- (ikke berørt av denne høringen) Forvaltningsstandard for begrepsharmonisering og begrepsdifferensiering, som beskriver en prosess for å koordinere begrepsbruk innen offentlig sektor, dvs. de ulike stegene i prosessen for å harmonisere og differensiere begrep
Den som skal bruke andres data, trenger å forstå begrepene som dataene representerer. Deling og gjenbruk av data har derfor forsterket behovet for felles måter å beskrive og gjøre tilgjengelig begreper på. Forvaltningsstandardene i dette bruksområdet er bl.a. henvist til fra Veileder for orden i eget hus, og fungerer også som spesifikasjon for begrepsdelen av Felles datakatalog. Det er fremdeles behov for standardene.
De tre forvaltningsstandardene som er berørt av denne høringen, ble utgitt i mars 2019. Den offentlige forvaltningen har betydelig mer erfaring med begrepsarbeid nå enn for tre år siden. Det er gjennom konkret begrepsarbeid avdekket feil, svakheter og mangler i nåværende versjoner av standardene. Det er derfor behov for å revidere disse standardene.
Høringsversjoner
Nåværende Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser (nr. 2 på listen ovenfor) og SKOS-AP-NO-Begrep – Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser basert på SKOS (nr. 3 på listen ovenfor) er foreslått slått sammen til én, med ny tittel Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser (SKOS-AP-NO-Begrep).
Vi ber om innspill på følgende høringsversjoner:
- Høringsversjon til Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser (SKOS-AP-NO-Begrep): Denne skal erstatte nåværende Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser v.2.0.2 (nr. 2 på listen ovenfor) og SKOS-AP-NO-Begrep – Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser basert på SKOS v.1.1.1 (nr. 3 på listen ovenfor). Høringsversjonen kan leses og lastes ned fra https://informasjonsforvaltning.github.io/skos-ap-no-begrep/.
- Høringsversjon til TBX-AP-NO – Forvaltningsstandard for tilgjengeliggjøring av begrepsbeskrivelser basert på TBX: Denne skal erstatte nåværende Forvaltningsstandard for tilgjengeliggjøring av begrepsbeskrivelser basert på TBX (TBX-AP-NO) v.1.0.2 (nr. 4 på listen ovenfor). Høringsversjonen kan leses og lastes ned fra https://informasjonsforvaltning.github.io/tbx-ap-no/.
Begge de foreslåtte reviderte forvaltningsstandardene foreslås fremdeles å være anbefalte (dvs. ikke-obligatoriske).
Se vedlegg Endringslogg i respektive høringsversjoner for de konkrete foreslåtte endringene.
Vi ber om at den vedlagte mal for detaljerte tilbakemeldinger brukes når det skal gis detaljerte tilbakemeldinger på innholdet i høringsversjonene.
Administrative og økonomiske konsekvenser av foreslåtte endringer
Forvaltningsstandardene som er til høring, er anbefalte og ikke obligatoriske.
Flere av de foreslåtte endringene har til hensikt å gjøre det enklere å ta i bruk standardene.
De reviderte standardene støtter i all hovedsak samme funksjonalitet for å beskrive begreper og begrepssamlinger.
Økonomiske konsekvenser:
- De foreslåtte endringene vil ikke ha økonomiske konsekvenser for virksomhetene som bruker registreringsløsningen i Felles datakatalog til å beskrive og publisere sine begreper. Digdir, som forvalter Felles datakatalog, vil konvertere eksisterende innhold i Felles datakatalog til å være i samsvar med reviderte standarder.
- For virksomhetene som allerede publiserer sine begrepsbeskrivelser iht. nåværende versjoner av standarder, vil de foreslåtte endringene medføre kostnader for å tilpasse publiseringsløsningen til å være i samsvar med reviderte standarder. Endringene antas å være i et slikt omfang at tilpasningen bør kunne anses som en del av vedlikehold og videreutvikling av løsningen.
Arbeidsgruppen for revisjonsarbeidet
Følgende virksomheter er med i arbeidsgruppen for revisjonsarbeidet som ledes av Digdir.
Virksomhet |
Navn |
---|---|
Arbeids- og velferdsetaten (NAV) |
Ida Solheim |
Brønnøysundregistrene |
Synne Solbakken |
Språkrådet |
Ann-Helén Langaker, Marianne Aasgaard |
Standard Norge |
Håvard Hjulstad |
Statens lånekasse |
Hedda Blytt |
Statistisk sentralbyrå (SSB) |
Jenny Linnerud |
Universitetet i Bergen (UiB) |
Marita Kristiansen, Jan Ole Bangen |
Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) |
Jim J. Yang (leder), Terje Bertelsen, Joachim Fugleberg |