Arbeidsinnvandrere møter et komplekst byråkrati og lite koordinerte tjenester. Prosjektet ønsker å bidra til at det skal bli enklere å være ny i Nordland.
Virksomheter: Nordland fylkeskommune, Bodøkommune, Gildeskål kommune, Herøy Kommune, Rana Utvikling (Rana Utvikling er Rana kommune sin næringsetat) og Nord universitet.
Leverandør: Designit og Menon Economics
Prosjektet inngår og har overføringsverdi for livshendelsen Ny i Norge
Om behovet
Arbeids- og familieinnvandrede utgjør mer enn halvparten av alle innvandrere i Nordland. De mangler gode, brukerorienterte mottaks- og integreringstjenester. Arbeids- og familieinnvandrede møter et komplekst byråkrati med et mangelfullt, fragmentert og forvirrende tjenestetilbud på tvers av veldig mange ulike aktører fra ulike forvaltningsnivå og sektorer. Dette resulterer blant annet i at de blir avhengig av arbeidsgivere som bruker mye tid og ressurser på informasjons- og introduksjonsaktiviteter som å skaffe personnummer, bolig, jobb til partner, konvertering av utdanning, språkopplæring, skole/barnehagetilbud osv.
Regionens tilgang til kraft, areal og næringssammensetning gir landsdelen en unik mulighet til å posisjonere seg for langsiktig vekst og verdiskapning i det grønne skiftet. Samtidig svarer næringslivet i fylket at de har utfordringer med å dekke kompetansebehovet. De er avhengig av utenlandsk arbeidskraft og et brukerorientert og helhetlig mottakssystem for arbeidsinnvandrere, deres partnere og familier for å sikre at flere kommer til regionen og ønsker å bli værende.
Om prosjektet
Nordland fylke har stort behov for arbeidskraft og kompetanse, og utenlandske innvandrere bidrar til å dekke dette behovet. Arbeids- og familieinnvandrere til regionen mangler gode, brukerorienterte mottaks- og integreringstjenester tilrettelagt fra det offentlige. Brukerreisen er kompleks og innvandrerne opplever ofte at tjenestetilbudet er mangelfullt og fragmentert. De blir avhengige av arbeidsgivere som bruker svært mye ressurser på orientering- og introduksjons-aktiviteter.
Målet med prosjektet er å danne et helhetlig mottaks- og integreringssystem for arbeids- og familieinnvandrere. Samtidig skal det bli enklere for virksomheter å rekruttere fra utlandet. Det skal også være tydeligere for alle hvilke tjenester det offentlige har ansvar for å levere, og hva arbeidsgiver har ansvar for. Det å oppleve å bli bedre tatt imot kan også legge grunnlaget for at flere ønsker å bli boende i landsdelen.
Funn og resultater
Prosjektet har laget et stort innsiktsgrunnlag, og etablert nettverk. Ny i Nordland har definert et helhetlig idekonsept og visjon for Nordland, som skal videreutvikles og pilotere i samarbeid med Nordland fylkeskommune, statlige virksomheter og samarbeidende kommuner.
Prosjektet har konkretisert og gjennomført tre prototyper. Prototypene er klare til pilotering:
Nordhub: Kjernen i denne ideen er et samarbeid mellom nasjonale immigrasjonstjenester og arbeidsgivere i Nordland for å støtte arbeid- og familieinnvandrere til en raskere og smidigere flytting til Nordland.
Tjenestekoordinator: Formålet til tjenestekoordinatoren er å legge til rette for god integrering på systemnivå og på tvers av kommunene i Nordland. Den skal bidra til bedre samhandling, samarbeid og informasjonsflyt mellom aktører på integreringsfeltet i Nordland. Denne funksjonen bør være på fylkesnivå, slik at tjenesten kan koordinere tiltak og sikre kontinuitet i integreringsarbeidet, herunder videreutvikling i Superhost og Nordhub
Supervert: Kjernen i Superverten er at kommuner i Nordland offisielt stiller med en sertifisert lokal vert, som ønsker deg velkommen de første dagene når du kommer til Nordland. Verten gir deg praktisk og sosial tilknytning til ditt nærområde.
Veien videre
Å være ny i Nordland er en kompleks reise, og det er viktig å ha med brukerne i utvikling, uttesting og konseptutvikling videre.
Identifiserte suksessfaktorer for veien videre:
At både førstelinje og brukere bidrar i pilotering og videre arbeid.
Prosjektet lykkes med å få koblet sammen statlige aktører som tar imot nye nordlendinger. Samarbeid mellom disse er et viktig tiltak.
Koble på arbeidsgiverne i fylket for å gjøre tilflyttingen til Nordland enklere.
Nordland fylkeskommune har dialog med politisk ledelse om å videreføre prosjektet gjennom en styrket ressurs i fylkeskommunen. Fylkeskommunen har mange overlappende prosjekter og satsinger, og det er viktig at fylkeskommunen klarer å se disse i en helhet.