Hopp til hovedinnhold

Mandag 28. oktober arrangerte Digdir og Samferdselsdata et hackathon på data.norge.no, med 30 deltakere som jobbet hardt for å utvikle innovative løsninger for fremtidens datalandskap

30. oktober 2024

Det er gøy å se alt det de fantastiske deltakerne har fått til med data.norge.no sin åpne kildekode, med både nye muligheter for å visualisere og importere datasettbeskrivelser. Dette er nok et eksempel på at åpen kildekode legger til rette for crowdsourcing og nye måter å forbedre offentlige tjenester på. Vi er imponert over løsningene som ble presentert. Digdir jobber videre med å se på hvordan løsningene og ideene fra hackathonet kan komme ut i produksjon, for å bidra til at data.norge.no blir et enda bedre sted å dele data!

bilde fra hackathon 2024

Dagen startet med en presentasjon av data.norge.no og samarbeidet med Samferdselsdata, før deltakerne meldte interesse for teamene som hadde blitt spilt inn på forhånd. Noen hadde organisert seg i grupper fra før, mens andre grupper ble til der og da. Deltakerne var både utviklere, dataanalytikere, data engineers, designere og både fra konsument- og tilbydersiden. Dette ga et godt spenn i gruppene og dermed en bredde i løsningene som ble presentert. Under beskriver vi kort noen av disse:

  1. En gruppe fokuserte på å forbedre Open API-presentasjonen, med mål om å gjøre det enklere for utviklere å finne og bruke API-er. De foreslo blant annet å integrere Swagger UI og Postman for å gi mer informasjon og bedre brukervennlighet for utviklere.

  2. En annen gruppe jobbet med å lage en front page-rotasjon for å premiere leverandører som publiserer mange datasett. Dette vil gi brukerne muligheten til å klikke på virksomhetene og få en oversikt over deres datasett, noe som kan motivere flere til å dele data.

  3. En tredje gruppe så på hvordan de som bruker Purview som intern datakatalog kan dele data til data.norge.no på en enkel og effektiv måte. Gruppen utviklet en løsning for å integrere Purview med data.norge.no, og demonstrerte hvordan store språkmodeller kan brukes til å forbedre metadata.

  4. En fjerde gruppe foreslo å etablere en offentlig datakonkurranseplattform, hvor etater og organisasjoner kan dele relevante datasett for analyse og innovasjon. Gruppen laget en demo som viser hvordan konkurranser kan organiseres og hvordan metadata kan forbedres automatisk.

  5. En femte gruppe rettet oppmerksomheten mot å gjøre det enklere for både mindre og større virksomheter å publisere datasettbeskrivelser. De utviklet et GitHub-repo som lar virksomheter oppdatere sine datakataloger i Excel eller en annen katalog, med automatisk validering av datasettbeskrivelser før publisering til data.norge.no.

Både Digdir og deltakerne har fått mye ut av å jobbe sammen med konkrete problemstillinger på data.norge.no. I løpet av fem timer med konsentrert arbeid fikk vi skapt verdi for data.norge.no som vi håper at vil realiseres i produksjon i løpet av relativt kort tid!