Prosjektet skal erstatte dagens papirbaserte helsekort for gravide med ny elektronisk faglig forsvarlig løsning som er tilgjengelig for kvinnen og helsepersonell som driver svangerskapsomsorg, både i primær- og spesialisthelsetjenesten samt private aktører.
Den gravide kvinnen skal selv ha tilgang til løsningen og være deltagende i egen svangerskapsoppfølging.
Prosjektet skal også etablere en mulighet for innrapportering av forskningsdata til myndighetene.
Anbefalinger fra Digitaliseringsrådet
I møtet med oss fortalte dere at dere nå skal velge et teknisk konsept for EHG. Vi anbefaler at dere beskriver hvordan EHG passer inn i strategien om én innbygger - én journal. Vis sammenhengen mellom behov, mål og løsning og det langsiktige målet på en måte som kommuniserer godt utenfor prosjektet.
Den tekniske løsningen for EHG bør understøtte målet om én innbygger - én journal. Løsningen vil bestå av mange komponenter, og disse komponentene vil også kunne brukes videre i andre løsninger som skal utvikles av Direktoratet for e-helse. Slike komponenter kan forstås som kjernekomponenter, og disse kan på sikt gi store gevinster for helsesektoren.
Vi anbefaler at dere forklarer hva dere ønsker å løse i en større sammenheng. Beskriv de ulike konseptene og konsekvensene av dem og hvordan de understøtter det langsiktige målet.
Elektronisk helsekort for gravide er en viktig helsetjeneste, samtidig er det flere andre tjenester som også er viktige å digitalisere. Vi mener det er riktig å etablere en grunnmur av kjernekomponenter først og deretter bygge tjenestene til EHG på denne grunnmuren. Et eksempel er at EHG bygger på kjernekomponenten Løsning for autorisasjon og tilgangsstyring (FIA). Denne kjernekomponenten er ennå ikke ferdig utviklet. Det er viktig å synliggjøre hvilke komponenter som er en forutsetning for EHG og som ikke er ferdig utviklet.
Dere signaliserte at dere vil bruke mer tid i konseptfasen til å utrede behovet for de ulike kjernekomponentene i EHG og det langsiktige målet til helsesektoren. Vi støtter denne tilnærmingen. Vi anbefaler at dere tenker helhetlig og langsiktig før dere velger konsept. På denne måten vil EHG støtte opp under målet om én innbygger - én journal.
Dere har gjort en overordnet usikkerhetsvurdering basert på erfaringer fra kjernejournal og helsenorge.no. Denne er generell og tar begrenset hensyn til forskjeller mellom løsningskonseptene. Dere bør oppdatere usikkerhetsanalysen. Dere kan også vurdere usikkerhet rundt kostnader og gjennomføring i de ulike konseptene.
- Valg av konsept har stor innvirkning på kostnader, fremdrift og avhengigheter til andre tiltak. Beskriv disse usikkerhetene, angi risikoreduserende tiltak og hvem som er ansvarlige for å gjennomføre disse.
- Gode integrasjoner er en kritisk suksessfaktor. Det er vanskelig å estimere kostnaden til, og vurdere usikkerheten rundt integrasjoner. Vi anbefaler at dere beskriver integrasjoner og usikkerheten som følger av disse.
- Kostnadene rundt innføring av løsningen vil bli store og har stor usikkerhet. Også her anbefaler vi at dere vurderer usikkerhetene som følger at det tekniske konseptet dere velger.
- Håndter avhengighetene til de komponentene som EHG skal bruke og som ikke er ferdig utviklet.
Helsepersonells vilje til å registrere data er essensielt for å få gevinster av EHG. Dersom løsningen ikke er godt integrert med andre systemer kan løsningen, slik vi forstår det, føre til dobbeltregistrering av data for helsepersonell. En nøkkel til suksess er å unngå dobbeltregistrering. Når dere velger konsept må dere sørge for at gode integrasjoner til andre systemer, herunder at laboratoriesvar lar seg løse.
God forankring blant hovedaktører og hovedbrukerne er en forutsetning for å lykkes med prosjektet. For at prosjektet skal bli vellykket er det viktig at dere fortsetter å involvere brukerne i planleggingen og gjennomføringen av prosjektet. Det må komme tydelig frem hvilke beslutninger som fattes i hvilke fora. Berørte aktører bør være med på beslutningene.
Dere har gjennomført en forenklet gevinstanalyse, den viser at gevinstene hovedsakelig er kvalitative og at de kvantitative gevinstene er beskjedne.
Vi anbefaler at dere utarbeider en gevinstrealiseringsplan der dere konkretiserer de kvantitative og kvalitative gevinstene på kort og lang sikt. Beskriv roller, ansvar og tiltak som må gjennomføres for at gevinstene skal kunne tas ut. Dersom det er usikkerheter rundt forutsetningene for gevinstene bør dere presentere disse.
Dere bør legge til rette for at de aktørene som får gevinstene også kan realisere dem. For å kunne måle gevinstene i etterkant av prosjektet bør dere etablere måleparametere på både de kvantitative og de kvalitative gevinstene.
Dersom prosjektet legger til rette for å utvikle kjernekomponenter som helsetjenesten kan gjenbruke i andre e-helsetjenester har prosjektet potensiale for å bidra til store gevinster. Vi anbefaler at dere synliggjør de samfunnsøkonomiske gevinstene som dere kan hente ut dersom dere nå velger langsiktige løsninger som understøtter én innbygger - én journal.
En forventet gevinst er at løsningen skal bidra til bedre folkehelse. I dokumentene vi fikk tilsendt står det at løsningen skal gjelde alle gravide, samtidig er det viktig at dere ikke beskriver de gravide som en homogen gruppe. Langt fra alle gravide er «digitale» eller har påloggingsmuligheter på sikkerhetsnivå 4 som prosjektet legger opp til. Differensier mellom ulike typer brukere og synliggjør deres forutsetninger for å ta i bruk løsningen. Beskriv hvordan EHG skal ivareta behovene til disse, for eksempel at de som ikke har påloggingsmuligheter på tilstrekkelig sikkerhetsnivå skal få utskrift fra legen sin.
Direktoratet for e-helse har en høyere ambisjon enn å sette strøm på dagens helsekort. EHG vil bli en svangerskapsjournal for gravide og et viktig verktøy for helsepersonell. Det er viktig at dere beskriver hvordan den nye løsningen kan gi merverdi for helsepersonell utover dagens skjema. Dere fortalte i møtet at dere vurderer å skifte navn til Nasjonal svangerskapsjournal. Digitaliseringsrådet støtter dette da det også tydeliggjør helsepersonellets sentrale rolle.