Hopp til hovedinnhold
Emner:
  • Kunstig intelligens
  • Digital inkludering
  • Stimulab
Tid:
onsdag 29. januar kl. 09:30–11:00, 2025
Sted:
Digdirs møtesenter
Påmeldingsfrist:
fredag 24. januar kl. 15:00

Politiet ønsker ved bruk av KI og språkmodeller å løse utfordringer med språkbarrierer i kommunikasjonen mellom politiet og innbyggere som ikke snakker norsk eller engelsk. Prosjektet "Tverrspråklig effektiv kommunikasjon" (TEK) tar sikte på å forbedre første kontakt med politiet for brukere uten norsk eller engelsk-kunnskaper. Vi antar at dette innebærer bruk av språkteknologi for å sikre at alle brukere, uavhengig av språkbakgrunn, har lik tilgang til politiets førstelinje-tjenester.

Språklige barrierer i offentlig kommunikasjon og informasjon begrenser tilgjengeligheten av nødvendige tjenester for innbyggere som snakker andre språk. Dette er en sterkt økende gruppe, og dette prosjektet søker å bidra til bedre offentlig tjenester for denne gruppen, gjennom å fjerne språkbarrierer. Dette kan gi økt tilgjengelighet, effektivitet, service og kvalitet på essensielle og livsviktige tjenester for alle samfunnsgrupper.

Løsning som kan benyttes av flere offentlige virksomheter?

Mange offentlige tjenester krever effektiv kommunikasjon for å kunne levere sine tjenester på en tilfredsstillende måte. Det innebærer å sørge for at alle innbyggere har lik tilgang på informasjon og kommunikasjon med offentlige etater, uansett språk og bakgrunn. Politiet er opptatt av at løsningen som utvikles i dette Stimulab prosjektet bør kunne benyttes på tvers av offentlig sektor, og ha en sektoriell uavhengighet.

Politiet er blitt kontaktet av svært mange offentlige aktører som ønsker å følge dette arbeidet tett. Digitaliseringsdirektoratet ser stor verdi i dette prosjektet dersom man i prosjektet klarer å utvikle løsninger som kan benyttes på tvers av offentlig sektor, og spesielt knyttet til områder hvor kunstig intelligens og språkmodeller benyttes.

Digitaliseringsdirektoratet har sagt seg villig til å koordinere møter med andre aktører i offentlig sektor - som er interessert i å se hvordan vi fra start av dette prosjektet kan tenke skalering - og på sikt kan benytte en eventuell løsning på tvers av virksomheter.

POD og Digdir inviterer derfor til et første møte hvor intensjonen er å presentere hva dette prosjektet handler om, hva vi ønsker å oppnå, og diskutere hva som skal til for at vi skal lykkes med å lage en løsning som flere offentlige virksomheter kan benytte.

Del gjerne informasjonen med andre som bør delta i møtet!

Vel møtt!

Vennlig hilsen,
Anne-Catherine Gustafson, politiinspektør, leder Team Innbyggerstemmen, Politidirektoratet
Espen Sjøvoll, avdelingsdirektør sammenhengende tjenester og livshendelser, Digdir

Kontakt

Gull Petra Madelein Nilsson-Andersen

Seniorrådgiver, Digitaliseringsdirektoratet
Telefon: +47 90 27 12 33