Prosjektet har sett på oppfølgingen av voldsutsatte voksne. Målet er å få et helhetsperspektiv i arbeidet med tiltaksoppfølgingen og gjøre det enklere for de ulike tjenesteutøvere å identifisere riktige tiltak til riktig tid, slik at hjelpen når de voldsutsatte.
Virksomheter: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), NAV og Regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).
Leverandør: EGGS og Sopra Steria
Behovet som skal dekkes
Det er stor variasjon i hvordan voldsutsatte følges opp med lovpålagte og anbefalte tiltak. Dette er både et rettssikkerhetsspørsmål og et spørsmål om den utsatte får forsvarlige helsetjenester.
Som et ledd i å forbedre denne situasjonen har Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) utarbeidet modellen TryggEst og risikovurderingsverktøyet RITE (Risikovurdering TryggEst). TryggEst kan kort beskrives som et «voksenvern» for personer i livssituasjoner som kan gi en økt risiko for å bli utsatt for vold og overgrep. Personer med fysisk, psykisk eller kognitiv/intellektuell funksjonsnedsettelse, høy alder/demens, rusproblemer eller sykdom, kan være eksempler på dette. TryggEst er ikke en ny oppgave til kommunene, men vil styrke kommunene i å ivareta lovpålagte oppgaver (Helse- og omsorgstjensteloven § 3-3 a). TryggEst er utviklet av Bufdir i samarbeid med Helsedirektoratet, Politidirektoratet og KS. Kommunene som starter opp med TryggEst får tilgang til egen tilskuddsordning til kompetansehevende tiltak. Kommunene får også tilgang brosjyrer, filmer, fysiske og digitale nettverkssamlinger, e-læring og hjelp og faglig støtte til lokale kompetansehevingstiltak.
Ved hjelp av dette verktøyet finner man et risikonivå for den voldsutsattes fare for å bli utsatt for ny vold. TryggEst er per 2023 tatt i bruk av 30 kommuner som dekker omtrent 30 prosent av befolkningen.
Om prosjektet
Historisk har det vært stort fokus på å beskytte barn mot vold og omsorgssvikt, en oppgave som ivaretas av barnevernet. Voksne som lever i sårbare livssituasjoner har imidlertid ikke hatt et tilsvarende vern. I 2021 kostet vold i nære relasjoner samfunnet nesten 92,7 milliarder kroner.
Alle kommuner i Norge er lovpålagt å forebygge, avdekke, og håndtere vold mot sine innbyggere. Metodene og praksisene varierer fra kommune til kommune, noe som fører til ulik behandling av voldsutsatte.
Vold er komplekst og involverer ofte flere tjenester og etater. For å bistå kommunene i dette viktige arbeidet har Bufdir utviklet modellen TryggEst, som fokuserer på tverrfaglighet. Kommuner som mottar tilskudd for å implementere TryggEst, forplikter seg til å opprette tverrfaglige team, betjene en varslingstelefon og arbeide helhetlig med vold.
Målet til prosjektet var å forbedre TryggEstmodellen og gjøre det enklere for tjenesteutøvere å identifisere riktige tiltak til riktig tid, slik at hjelpen når de utsatte.
Funn og resultater
Prosjektet gjennomførte et omfattende innsiktsarbeid med aktører i førstelinjen. Fordi utfordringen er tverretatlig har prosjektet involvert ressurser fra Bufdir, Hdir, POD, RVTS, NAV og ulike kommuner. Interesseorganisasjoner har også vært involvert i utviklingen av de konkrete løsninger. Prosjektet har kommet frem til flere løsninger for å forbedre TryggEstmodellen og identifisere riktig tiltak til riktig tid:
Casegenerator.no: Er et praktisk verktøy for håndtering av vold. Det er et digitalt treningsverktøy som bruker kunstig intelligens til å generere komplekse og realistiske voldssaker basert på livssituasjon, voldstype og identifiserte barrierer. Da prosjektet skulle lage treningscaser for tverrfaglig samarbeid så de for seg at de kom til å ende opp med tegneseriestriper og best case håndtering av rundt 10 ulike caser. De ville utfordre hvordan man kunne få laget så mange ulike caser som mulig og tok derfor i bruk kunstig intelligens. Resultatet ble over 300 ulike utgangspunkt og caser. Casegeneratoren gir et unikt grunnlag for å øve seg på ulike typer vold. Den ble offisielt lansert på den nasjonale TryggEstkonferansen i mai 2024. NTNU har kommunisert at de ønsker å ta i bruk casegeneratoren som en del av sykepleierutdanningen.
Test casegeneratoren.no selv på BUFDIR sine nettsider
Test casegeneratoren
TryggEstlaben: Er en arena for å dele tanker og utfordre eksisterende praksis. Etableringen av TryggEstlaben vokste fram av funn knyttet til at voksenvernet drives av ildsjeler. Mange har god oversikt over utfordringer og ideer til forbedringer, men mangler en arena for å dele tanker og utfordre eksisterende praksis. Nøkkelaktører inviteres til TryggEstlaben for å
samarbeide om utfordringer og drive utviklingen av voksenvernet.
Målhierarki: Det er levert et målhierarki for TryggEst og Casegeneratoren.
Refleksjonsverktøyet: Tiltak for utsatte planlegges ofte fra tjenesteapparatets perspektiv. Prosjektet har utviklet en refleksjonsmodell som hjelper de som planlegger tiltak med å definere handlingsrommet sitt på en måte som anerkjenner den utsattes perspektiv og posisjon. Dette verktøyet er allerede i bruk i kommunene og distribueres blant annet gjennom RVTS og Casegeneratoren.
Oppstartspakken: Inneholder strukturert informasjon og kommunikasjonsmateriale for å forenkle oppstarten for nye kommuner. Denne skal bidra til at kommunene raskere kan gå fra vedtak til oppstart og høy kvalitet i arbeidet.
Merkevareplattformen: Legger til rette for at TryggEst kan kommuniseres med en felles stemme på tvers av ulike kommuner. Det er laget klistremerker, maler for plakater og presentasjoner rettet mot ulike målgrupper. Casegeneratoren og refleksjonsverktøyet er bygget i tråd med denne merkevareplattformen.
Veien videre
Alle løsningene er implementert og tatt i bruk. Casegeneratoren, TryggEstlaben og merkevareplattformen kan i tillegg ses på som plattformer for videreutvikling. RVTS og Bufdir samarbeider om videreutviklingen av laben. Casegeneratoren videreutvikles i første omgang i samarbeid med Helsedirektoratet, med interesse fra og fremtidige utviklingsmuligheter også med andre direktorater og fagfelt.
Les mer om prosjektet og resultater på Sopra Steria sine nettsider