Barrierene blir større
Begrensede ressurser og regelverk oppleves som stadig større barrierer for innovasjonsarbeid.
Rammebetingelser, i form av styring, finansiering, lover og regler, organisasjonsformer og krav til utredninger, setter betingelser for arbeidet i offentlig sektor.
Både Innovasjonsbarometeret (2018 og 2021), IT i praksis (2021 til 2023) og Anskaffelsesundersøkelsen (2022 og 2024) har undersøkt i hvilken grad rammebetingelser knyttet til ressurser og regelverk oppleves som fremmende eller hemmende for innovasjonsarbeid og/eller digitalisering.
I undersøkelsene er det en økende andel som opplever at ressurser, lover og nasjonalt fastsatte krav hemmer innovasjonsarbeidet. Så mange som tre av fire statlige virksomheter oppgir at begrensede ressurser er en hemmer for innovasjon. Videre er faktorene tid, ressurser og innovasjonskompetanse de største hindrene for innovasjon gjennom innovative anskaffelser.
Innovasjonsbarometeret
IT i praksis
Anskaffelsesundersøkelsen
Trenden om at barrierene oppleves som stadig sterkere hindre i innovasjonsarbeidet har vært synlig over flere år. Trenden fremkommer på tvers av virksomheter som arbeider med innovasjon og digitalisering. Det er en utvikling som ikke er ønskelig.
Funn fra IT i praksis 2023 viser at opplevelsen av rammebetingelsene varierer sterkt mellom sektorene. Helse og omsorg, kommunal og distrikt, og kunnskap opplever i langt større grad rammebetingelser som finansiering som et hinder for digital tjenesteutvikling, sammenlignet med sektorene arbeid og inkludering, og finans.
En mulig årsak til trenden kan være at mange virksomheter gjennom og etter Covid-19- pandemien har startet digitaliseringsarbeid (Innovasjonsbarometeret 2018-2021), og at de nå opplever barrierene som mer reelle hindre. Det er ofte først når virksomheter starter å utforske bruk av kunstig intelligens at de oppdager hvordan regulatoriske rammer begrenser innovasjonsmulighetene.